top of page

התמודדות עם אובדן

  • תמונת הסופר/ת: רות שלו
    רות שלו
  • 20 במאי 2024
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 26 במאי 2024

התמודדות-עם-אובדן

המאמר נכתב על ידי רות שלו - מלווה בהתמודדות עם מצבי אובדן, שכול ואבל - על הכאב שבאובדן אדם קרוב, החוויה הקשה ואיך ממשיכים בחיים? איך והאם ניתן למלא את החור שבלב? ואיך להתמודד בצורה הטובה ביותר עבורך?


איך להתמודד עם מוות של אדם קרוב?

לכל מי שנמצא במערכת יחסים קרובה ואוהבת קיימת משאלה שהאדם היקר תמיד יהיה שם. פרידות הן חוויות מכאיבות ופרידה כתוצאה ממוות כואבת במיוחד. לעיתים קרובות התמודדות עם פרידה יכולה להיחוות כמאיימת רגשית, עם תחושה עמוקה ולפעמים לא מודעת שלא נוכל לעמוד בזה. ככל שהנפטר היה דמות משמעותית בחיי האדם כך תהליך ההתאבלות יכול להיות עמוק וממושך יותר.

 

חוויית האובדן, המאופיינת בעצב, חוסר תפקוד וקושי להמשיך את החיים, נתפסה בעבר כדיכאון והצטיירה לעיתים כבעיה שיש ״לטפל בה״. בימינו, גוברים הקולות הרואים בתקופה זו חלק מתהליך התאבלות, בעלת תפקיד חשוב בשלבי ההתאוששות מהאובדן והיכולת להמשיך בחיים.


איך ממשיכים לחיות אחרי אובדן?

בתהליך ההתמודדות עם אובדן של אדם קרוב, לעיתים קרובות, יש מצד אחד רצון וצורך להתעמק בתהליך האבל על האדם הנפטר ובמקביל לכך עולה רצון וצורך להמשיך את החיים. על מנת שתהליך האבל ינוע באופן שיאפשר התקדמות מיטיבה, רצוי לנוע בין שני צירים במקביל: הציר של המשך החיים, הכולל חזרה לעבודה, קיום שיגרה, המשך מעורבות חברתית וכדומה, וציר האובדן הכולל את הכאב הרגשי, רצון להמשכיות הקשר וגעגועים לנפטר, זיכרונות וחוויות הקשורות לנוכחות שאבדה. בנוסף, לעיתים גובר הצורך בעיסוק בקונפליקטים בלתי פתורים, בהנצחת הזיכרון של הנפטר, בשאלת המוות ועוד.

 

השלב ההתחלתי לאחר האובדן הוא השלב הקשה ביותר, וזה הזמן המתאים לפנות לעזרה מקצועית אשר יכולה להוות מרחב בטוח המאפשר מעבר בין שני הצירים תוך כדי התהליך. ברגעים בהם האדם עומד מול הצפה רגשית, המלווה הרוחנית יכולה לסייע ולשרטט ״מפה״ של מה שמתרחש או עתיד להתרחש ולצעוד יחד איתו, בהקשבה לקצב ולצרכים שעולים.

 

פניה לעזרה מקצועית לאחר אובדן

הרי ברור שזו שאלה לגיטימית "איך ממשיכים לחיות אחרי אובדן?" וברור שמותר לנו להרגיש ככה למשך תקופה מסוימת. יחד עם זאת, לאחר זמן מה, אם אנחנו חווים קושי בתפקוד זו לא בושה לפנות לעזרה מקצועית.


כמה מילים עלי ועל ליווי רוחני - התמודדות לאחר אובדן

שמי רות שלו ממייסדות המקצוע הלווי הרוחני בישראל, מדריכה למלווים רוחניים, מלווה אנשים ובני משפחה המתמודדים עם אובדן וסוף החיים.

יצא לי לפגוש וללוות מגוון מקרים והרבה פעמים שואלים אותי שאלות שיכלו לעזור למגוון רחב של מלווים ומלוות. רציתי להעלות אותן כאן בבלוג שלנו - אם אתם זקוקים לסיוע אשמח לשמוע מכם כאן בעמוד יצירת קשר.


מה יהיה איתי עכשיו ומה יכול לעזור לי?

השלב הראשוני יכול להיות מאופיין בחוויה שהחיים השתנו, יש את החיים ״שלפני״ ואת החיים ״שאחרי״, זוהי חוויה של שבר ועולה קושי לתפוס את האובדן כחלק ״מהסיפור שלי״ ושזה האירוע שקרה. בשלב זה רצוי להקפיד ולהמשיך לספר את הסיפור שכולל את המעבר בין החיים עם האדם לבין החיים בלעדיו. לכך יש תפקיד משמעותי בתהליך השיקום. משך הזמן הדרוש לשלב זה משתנה מאדם לאדם, יחד עם זאת, ליווי מקצועי מתאים יכול לקצר את משך התקופה הדרושה לאדם כדי לנוע לשלבים אחרים.

 

בהמשך, מתחילה השלמה עם היעדרו הפיזי של הנפטר והיכולת להנכיח בחיים איכויות שאפיינו את הקשר עמו. למשל, בן שאיבד את אביו אשר אהד באדיקות קבוצת כדורסל, ימשיך וילך למשחקים של אותה קבוצה מתוך חוויה של חיבור לאב והנצחת הפעילות המשותפת. דוגמא נוספת, במשפחה שבה האמא הייתה מארגנת ארוחת משפחתיות עם מגוון רב של בישולים, לאחר פטירתה ילדיה לא ויתרו על המפגשים האלה והכינו בעצמם את המאכלים מתוך המתכונים של אמא. מקרה נוסף המדגים את הנכחת איכויות הקשר עם הנפטר, לאחר אובדן אב המשפחה, אשתו ושני ילדיו יצאו ביחד לטיול שתכנן שלא הספיקו לצאת יחד איתו.



האם גברים ונשים מתאבלים באופן שונה?

לפי מחקרים בתחום, קיימים הבדלי מגדר בצורת ההתאבלות. בהכללה, גברים נוטים להתמודדות שמאופיינת בחזרה מהירה לתפקוד, להיות עסוקים ״לחזור לחיים כמה שיותר מהר״. נשים נוטות לאבל מתוך חיבור לרגשות ולגוף, עולה יותר צורך לבכות ולשתף ופחות לצאת החוצה ולהמשיך בחיים. חשוב להדגיש, לכל אדם יהיה את סגנון ההתאבלות שלו, על פי מאפיינים אישיותיים וחברתיים, לכך יש לגיטימית, אין צורת התאבלות ״נכונה״.

 

מתי כל הכאב הזה נגמר?

תהליך האבל ״הושלם״ כאשר החיים ממשיכים, יש בהם געגועים לאדם שאיננו אך הכאב השתנה בעוצמתו ויש יכולת להכיל את היעדרו של האדם היקר ולהמשיך בחיים.

ליווי מקצועי בתהליכי אבל מאפשר לעיתים קרובות לאדם האבל לעבור דרך הכאב לעבר תהליך של צמיחה ומעבר להתאוששות ומסוגלות להמשיך הלאה. אחת מהמאפיינים הבולטים של צמיחה זו היא התפתחות של חוסן נפשי אשר זמין לרשותו של האדם להתמודדות עם משברים טבעיים במהלך החיים.




bottom of page